Blog

4 tips voor de aankoop van je eerste beleggingspand

“Al het geld dat ik over heb, dat zet ik op een spaarrekening. Dat geeft mij in ieder geval de zekerheid dat het veilig staat en ik elk jaar wat rente ontvang.” Dit was een aantal jaren geleden nog een veel gehoorde uitspraak, maar is inmiddels echt wel achterhaald. Momenteel geeft sparen bij de bank maar één zekerheid: de zekerheid dat je geld minder waard wordt. Er wordt jaarlijks geld bijgedrukt en doordat spaarzaamheid tijdens de piek van de coronapandemie leidt nu tot koopwoede die prijsstijgingen van gas, benzine, chipsets en zelfs levensmiddelen heeft aangewakkerd.

Er zijn echter andere manieren om je geld wél verstandig en rendabel te investeren. Een van die opties is het kopen van een beleggingspand. Enerzijds bouw je hiermee aan een maandelijkse passieve geldstroom en anderzijds kun je profiteren van stijgende prijs van vastgoed. Maar hoe doe je dat? Hoe koop je, met beperkte kennis, je eerste beleggingspand? In deze blog geven we 4 tips om je te helpen in dit proces.

Tip 1: Verdiep je in de lokale markt, omgeving en beschikbare faciliteiten.

Als je een beleggingspand koopt, dan is het belangrijk om verder te kijken dan de vier muren van het beleggingsobject. Hoe zijn de faciliteiten in de omgeving? Zal er in een mindere tijd ook nog vraag zijn naar dit object? Hoe is het met het prijsniveau in de omgeving gesteld? Worden er in de omgeving al andere panden verhuurd? Kortom, er zijn veel meer factoren die de (toekomstige) waarde en rendement van een beleggingspand bepalen. Het is daarom handig om een lijstje te maken van dit soort vragen als je een beleggingsobject gaat bezichtigen. Zo weet je zeker dat je zoveel mogelijk prijsbepalende aspecten voorafgaande aan de koop inzichtelijk hebt voor jezelf.

Tip 2: Financier niet alles zelf

Sommige beleggers kiezen ervoor om een pand volledig zelf te financieren. Dit is alleen niet de enige manier om een beleggingspand te financieren. Sterker nog, het kan slimmer zijn om een beleggingshypotheek af te sluiten voor de financiering. Daarmee kan je ervoor zorgen dat het rendement op het eigen vermogen hoger wordt en het dus nóg interessanter wordt om te beleggen.

Tip 3: Zorg dat je alleen risico’s draagt die je kunt dragen

Beleggen kent natuurlijk risico’s. De vastgoedmarkt zoals we hem nu kennen wordt gekenmerkt door een enorme vraag en stijgende prijzen. Zo lang er geen huizen bijgebouwd worden, zal het probleem op de markt niet structureel opgelost kunnen worden. Echter, het is belangrijk om te weten dat deze stijgende trend niet oneindig zal zijn. Als je eenmaal een beleggingspand hebt, is het dus belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te blijven houden. Zo zorg je ervoor dat je niet ineens tegen vervelende, onvoorziene omstandigheden aanloopt.

Tip 4: Raadpleeg een deskundige

Niet ieder pand is geschikt voor de verhuur. Om ervoor te zorgen dat je een financieel interessant beleggingspand koopt, kan het verstandig zijn om een deskundige in de arm te nemen. Veel vastgoed wat aangeboden wordt door individuen zijn van slechte kwaliteit en daarnaast kunnen namelijk nogal wat haken en ogen zitten aan een bepaald beleggingspand waar je zelf misschien niet direct over hebt nagedacht. De staat van de fundering? Afwerking van deuren en ramen? Vochtigheid? Isolatie? Tal van vragen waarmee een deskundige aankoopmakelaar kan helpen.