Blog

Rendement uit uw beleggingspand

U hebt het voornemen een beleggingspand te kopen. Gefeliciteerd! De belangrijkste karakteristiek van een beleggingspand is dat deze geld oplevert. Met het rendement dat u krijgt uit een eerste beleggingspand bent u in staat een portfolio van beleggingspanden op te bouwen. Hoe meer panden, hoe meer rendement. Wij helpen u hier graag bij.

Beleggingspanden zoeken

De zoektocht naar een beleggingspand begint online. Er zijn verschillende websites die we aanbevelen voor deze zoektocht. Het betreft websites die geheel toegelegd zijn op beleggingspanden. U kunt beleggingspanden vinden via Funda of andere woningwebsites. Ook is het interessant om u aan te melden bij www.verkoopverhuurdewoning.nl, waar u regelmatig verhuurde woningen aangeboden krijgt. Vanaf september 2020 kunt u ook terecht op www.bricksinvest.nl voor een compleet woningaanbod, inclusief rendementsberekeningen.

Het is ook mogelijk om van een makelaar van Bricks Invest te gebruiken in uw zoektocht. U geeft uw persoonlijke wensen aan en Bricks Invest gaat voor u op zoek naar het juiste pand en ondersteunt u in het hele aankoopproces, inclusief het vinden van huurders.


Rendement uit verhuur

Om een positief rendement te realiseren dienen de opbrengsten uit verhuur van uw beleggingspand hoger te zijn dan de kosten. De huur dient minimaal rente en aflossing van de financiering en de kosten van beheer en onderhoud te dekken. Alles daarboven is direct rendement.


Rendement uit waardestijging van het beleggingspand en aflossingen op de financiering

Als u een financiering heeft voor uw beleggingspand dan lost u maandelijks af op uw vastgoedhypotheek. Daarnaast staat de huidige woningmarkt garant voor een stijging van de waarde van uw beleggingspand. Deze twee aspecten samen zorgen voor overwaarde. Bij verkoop van uw vastgoed, krijgt u uw investering en de overwaarde uitgekeerd; rendement op termijn.

Het is slim om ook te kijken naar het rendement op de lange termijn. Daarom is ons advies om altijd te kijken naar het directe rendement en het indirecte rendement, zoals hierboven omschreven.


Een beleggingspand zou aan de volgende kenmerken moeten voldoen:

  • Een goed rendement;
  • Een realistische aankoopprijs;
  • Naar verwachting met winst te verkopen;
  • Gewilde locatie voor verhuur;
  • Goede verhuurwaarde;
  • In goede staat verkeren;
  • Financieel gezonde VVE.


Eerste keuze voor vastgoedbeleggen: woonruimte

Het tekort aan huurwoningen is en blijft dringend in ons land. Om leegstand van uw beleggingspand zoveel mogelijk te voorkomen is het daarom verstandig te investeren in woonruimte in plaats van bedrijfspanden. Onze verwachting is dat de vraag naar huurwoningen eerder zal stijgen dan dalen.


Beperk uw risico’s

Voor onroerend goed voor bedrijven zoals winkels en kantoorruimtes gelden andere regels dan voor woningen. Het risico op leegstand van bedrijfsruimtes is vele malen groter. De onroerend goedmarkt van bedrijfspanden is meer onderhevig aan schommelingen in het economische klimaat. Een tegenvallende economie heeft zonder uitzondering een negatief effect op de verhuur van winkel- en bedrijfspanden.

Het is waar dat een verhuurd bedrijfspand over het algemeen staat voor een goed rendement. Echter, het risico op leegstand is vele malen groter. Een investering in een bedrijfspand wordt daarmee als riskanter beschouwd. Andere spelers in de beleggingsmarkt weten dit ook. Hierdoor kan herfinanciering van een bedrijfspand lastiger zijn, en verkoop aan een andere belegger een uitdaging blijken.

Binnen de woningmarkt liggen de risico’s voor beleggingen vele malen lager. Minder leegstand. Betere waardeontwikkeling. Eenvoudiger te financieren en makkelijker te verkopen. Om deze redenen adviseren wij met name startende vastgoedbeleggers om een vastgoedportfolio te starten met residentieel vastgoed. Als uw portfolio groeit, en dus waardevoller wordt, is investeren in bedrijfspanden altijd nog een optie.

Ik wil meer informatie