Blog

De voor- en nadelen van verhuurhypotheken

Een verhuurde woning aankopen met hypotheek: waarom zou u dit willen?

Een hypotheek op uw verhuurde woning is een enorm krachtig middel om uw rendement te vergroten. Maar hoe werkt dit dan precies? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over verhuurhypotheken.

Wat is de reden van het nemen van een verhuurhypotheek?

Daar zijn meerdere redenen voor. U kunt hierdoor meer woningen aankopen en daarmee sneller doorgroeien, maar soms betekent dit ook dat u al een woning kunt aankopen met slechts €50.000 eigen geld (en daarmee profiteren van waardestijging op lange termijn).

Waarom géén hypotheek?

Als u de beschikking hebt tot het anderzijds verkrijgen van geld, of simpelweg erg veel eigen middelen heeft om te investeren is het uiteraard eenvoudiger om het te doen vanuit eigen middelen. Ook als u snel wilt schakelen is het handig om een woning te kopen zonder hypotheek, immers kan een hypotheek altijd later nog worden afgesloten.

Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten nadat ik de woning heb aangekocht?

Ja, dit is mogelijk. Dit wordt regelmatig gedaan, bijvoorbeeld als beleggers één woning hebben en meerdere woningen willen aankopen met beperkte eigen middelen. Een woning kan dan gefinancierd worden en hier kan een tweede woning mee worden aangekocht, die dan ook weer gedeeltelijk gefinancierd wordt.

Hoeveel kan er gefinancierd worden?

Indien u aan de vereisten voldoet (voldoende middelen om de hypotheek af te betalen, e.d.) rekenen we vaak met 67%. Sommige hypotheekverstrekkers financieren zelfs soms tot wel 90% van de woning, maar hier komen dan vaak hogere percentages en complexere voorwaarden bij.

Er zit ook vaak een minimumbedrag bij, de hypotheek moet dan bijvoorbeeld ten minste €75.000 bedragen. Dit is per belegger verschillend

Bent u op zoek naar een hypotheekadviseur? Dat kunt u ons uiteraard laten weten!

Hoeveel extra rendement levert me dit op?

Dit kunnen we het beste laten zien aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel: u overweegt een appartement aan te schaffen die €300.000 v.o.n. kost en hier komt €15.000 huur uit na VvE-afdracht. Indien u dit volledig met eigen geld financiert kost dit u dus €300.000. Indien u dit voor de helft financiert kost dit u €150.000 eigen geld. De rentelasten zijn dan bij 3% rente bij aanvang €4.500, wat betekent dat u nog €10.500 overhoudt.

Het rendement:
  • Bij 100% eigen geld: €15.000 / €300.000 * 100% = 5%
  • Bij 50% eigen geld: €10.500 / €150.000 * 100% = 7%.

Maar: hierbij is geen rekening gehouden met waardestijging. Als deze woning ieder jaar 3% in waarde stijgt, profiteert u in beide gevallen van een waardestijging van €9.000 per jaar.

Het rendement inclusief 3% waardestijging:
  • Bij 100% eigen geld: €24.000 / €300.000 * 100% = 5% + 3% = 8% per jaar
  • Bij 50% eigen geld: €20.500 / €150.000 * 100% = 7% + 6% = 13% per jaar

Het nadeel is echter wel dat u te maken krijgt met een verhoogd risico. Tevens is het rendement op waardestijging uiteraard niet te verzilveren omdat waardestijging een grilliger verloop heeft. Als er een zeer lage huur uit uw woning komt en er is een huurcontract van onbepaalde tijd op uw woning gevestigd, profiteert u waarschijnlijk pas van de waardestijging als het huurcontract beëindigd wordt.

Wat zijn de risico’s van een verhuurhypotheek?

Het risico van verhuurhypotheken zit hem voornamelijk in de lasten die u aangaat. Het is vaker voorgekomen dat beleggers overmoedig raken, zich diep in de schulden storten. Daarnaast is het zo dat kosten ook ‘harder’ binnenkomen. Als u bijvoorbeeld meerdere appartementen in hetzelfde complex koopt en er iets met het complex, komt u voor hogere kosten te staan. De kans dat er iets mis gaat is groter met 3 appartementen dan met 1. Uw woningen kun daardoor onder water komen te staan. Daarom adviseren we u altijd om voldoende spreiding in uw portfolio te hebben en niet te hoge hypotheken aangaan.

Tevens is het goed om een buffer aan te houden van ten minste 5% van iedere woning die u aanschaft. Uiteraard kan het daarnaast voorkomen dat u werkloos/arbeidsongeschikt raakt, of komt te overlijden, waardoor de hypotheek niet meer betaald kan worden. In het laatste geval kan een overlijdensrisicoverzekering uitkomst bieden

Hypotheekrenteaftrek

Op verhuurhypotheek is in geen geval hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Waar kan ik een verhuurhypotheek krijgen?

Bricks Invest heeft diverse hypotheekverstrekkers in het netwerk waar we achter de kwaliteit staan en waar we graag mee samenwerken. Neem gerust contact met ons op, dat verwijzen we u graag door.